Rehabilitacija po kapi, ki vzpostavi gibljivost rok in nog

Mediji o nas

TV SLO – Slovenska kronika
Jasmina Gregorec Kozole
2.9.2022

Obetavna terapija za več vrst nevroloških bolnikov

RTV Slo prispevek Slovenska kronika_6

Za ogled prispevka na TV SLO 1 kliknite na sliko

Pacientom po možganski kapi je pri nas na voljo nov način rehabilitacije, t.i. RecoveriX. Gre za terapijo, s katero lahko pacient doseže ponovno premikanje roke ali noge celo več let po možganski kapi, kot učinkovita pa se kaže tudi pri pacientih s poškodbo glave in multiplosklerozo.

Dobri dve leti po možganski kapi gospod Jožef prihaja na terapijo Recoverix, da bi si povrnil gibljivost roke, ki je od kapi ne more uporabljati.

Jožef Meglič – pacient:
“Danes sem enajstič in že čutim v levi roki da mi nekaj pomaga, je bolj prožna roka.”

RTV Slo prispevek Slovenska kronika_2

Dr. Andraž Stožer:
“Težava pri kapi je, da del možganov odmre, tipično del, ki nadzoruje gibe roke ali noge, dobra plat pa je da preostali, še zdrav del možganov lahko prevzame to funkcijo.”

RTV Slo prispevek Slovenska kronika_3

Do tega pacientu pomagajo s pomočjo virtualne resničnosti v kateri sodeluje, med tem ko spremlja aktivnost svojih možganov.

Jožef Meglič – pacient:
“Program dela tako, kaže puščica kaže in mi odpira roko, levo in desno.”

Dr. Andraž Stožer:
“Navidezna roka ustvari gib takrat, kadar si ga je pacient pravilno zamislil. Ne ostane pa samo pri tem, gib roke se potem s pomočjo elektrod v resnici tudi zgodi, možgani pa dobijo povratno informacijo, da se je gib izvedel.”

Z večkratno ponovitvijo pride do stimulacije zdravega dela možganov, ki počasi prevzame funkcijo gibanja okončine. Na terapijo v Maribor prihaja že veliko pacientov, njihov napredek pa je zelo opazen, pravi fizioterapevtka, ki jih spremlja.

Tatjana Horvat, mag. fizioterapije:
“V izboljšani gibljivosti in funkciji roke, kar večina pacientov izpostavlja kot največjo težavo, in pa tudi v lažji hoji ter zmanjšani spastičnosti, povečanem mišičnem tonusu.”

RTV Slo prispevek Slovenska kronika_5

Terapija je bila klinično priznana kot učinkovita rehabilitacija pri težavah z zgornjimi okončinami po možganski kapi. Klinične študije pa so obetavne tudi za spodnje okončine, kot tudi za druge nevrološke paciente.

“Pacienti z multiplo-sklerozo, pacienti po poškodbi glave,” pojasni Tatjana Horvat, mag. fizioterapije.

Na Finskem tovrstno rehabilitacijo že ponujajo v okviru javnega zdravstva, v Avstriji stroške zanjo pacientu delno povrnejo. Pri nas je zaenkrat še samoplačniška.

Vir:
TV SLO – Slovenska kronika
Jasmina Gregorec Kozole
2.9.2022
https://365.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174896491