faq

Pogosta vprašanja

recoveriX je rehabilitacijski sistem, posebej razvit za bolnike z nevrološkimi okvarami. Terapijo lahko izvajajo bolniki, ki so utrpeli možgansko kap, travmatsko poškodbo možganov ali drugo poškodbo možganov.

S terapijami se izboljša stanje tudi bolnikom:
– z motoričnimi okvarami zaradi možganske kapi,
– s kraniocerebralno travmo,
– z multiplo sklerozo,
– s poškodbami možganov zaradi drugih nevroloških boleznih,
– s hemiplegijo,
– z omejitvami gibanja,
– z bolečino,
– s tremorjem in
– spastičnostjo.

Kot so pokazali različni primeri bolnikov, se lahko recoveriX uporablja za rehabilitacijo po možganski kapi v akutni, subakutni in kronični fazi. Naša znanstvena študija je pokazala, da je terapija recoveriX učinkovita tudi 10, 20, 30, … let po možganski kapi ali nevrološki motnji.

Da. RecoveriX združuje 3 standardne terapije v eno samo:

– Motorično predstavo
– Terapijo zrcalnih nevronov
– Funkcionalno električno stimulacijo

Dodatna fizikalna terapija je lahko za bolnika koristna.

Kratek odgovor je da, ker so nadaljnje izboljšave motoričnih funkcij še vedno možne, zlasti če ste se dobro odzvali na prvi blok zdravljenja recoveriX. Kot vedno imamo podatke, ki podpirajo ta sklep, zato si jih poglejmo.

Osemnajst bolnikov z možgansko kapjo je sodelovalo v vsaj enem bloku zdravljenja recoveriX, preden so začeli blok zdravljenja spodnjih okončin z recoveriX (tj. terapija stopal). V prejšnjem bloku zdravljenja so v povprečju znatno izboljšali motorično funkcijo zgornjih okončin za 4,8 točke. Nato je teh 18 bolnikov z možgansko kapjo sodelovalo v bloku zdravljenja spodnjih okončin recoveriX in opazili smo pomembne izboljšave na naslednjih kliničnih lestvicah:

  • Barthelov indeks
  • Zgornja in spodnja Fugl-Meyerjeva ocena
  • Modificirana Ashworthova lestvica skočnega sklepa
  • Obseg gibljivosti gležnja in kolenskega sklepa
  • Ročni test mišic kolena in gležnja
  • Preizkus s časovno razporeditvijo
  • Test hoje na 10 metrov

Če podrobneje pogledamo hitrost hoje, ki je ocenjena s testom hoje na 10 metrov, lahko opazimo izboljšanje v povprečju za 0,14 m/s. Z drugimi besedami, bolniki so lahko hodili 0,5 km/h hitreje po bloku zdravljenja spodnjih okončin.

Terapija po možganski kapi recoveriX vključuje 25 terapevtskih obravnav po 50 minut. Priporočamo 3 terapije na teden. Bolniki lahko opravijo do 2 terapiji na dan z vmesnim odmorom. To je še posebej koristno za skrajšanje izčrpavajočega časa potovanja.

Bolniki si lahko predstavljajo gib roke ali noge, da aktivirajo senzomotorično skorjo. Pomembno je, da ostajajo bolnikovi možgani zaposleni. Če bolniki razmišljajo vedno o istem gibu, je učinek urjenja možganov manjši. Priporočamo, da si gibe predstavljajo izmenično, na primer gibanje leve roke, nato gibanje desne roke in nato gibanje stopala.

Ključ do uspeha terapij recoveriX je v urjenju možganov. Pomembno pa je tudi, da bolniki doma naredijo nekaj fizičnih vaj za utrjevanje mišic, zlasti prizadetih okončin. Terapija recoveriX lahko močno zmanjša spastičnost nog, s čimer se pridobi tudi večja mišična moč za hojo.

Običajno bolniki po prvih nekaj terapijah recoveriX hodijo nekoliko počasneje, ker se spastičnost zmanjša in se toga noga bolje upogne. S telesno vadbo in terapijami recoveriX se izboljšata mišična moč in mišični nadzor. Po 25. terapiji lahko bolniki vstanejo in hodijo veliko hitreje kot prej.

Priporočljivo je, da se terapija recoveriX izvaja v celotnem trajanju 25 terapij, in sicer 3 terapije na teden, od katerih vsaka traja približno 1 uro. Seveda se je mogoče udeležiti tudi drugih terapij ali rehabilitacijskih programov. Vemo, da se bo stanje bolnika verjetno izboljšalo toliko bolj, kolikor več terapij bo opravil.

Električna stimulacija mišic ne boli in je popolnoma varna. Edina stvar, o kateri bolniki poročajo, je rahlo ščemenje v mišicah.

Pacienti za navodila ne potrebujejo ločene terapevtske obravnave – s terapijo lahko začnejo takoj. Pacienti se morajo pred prvo terapijo naučiti le splošnega postopka in preprostih navodil za izvajanje terapije.

Terapije recoveriX se lahko izvajajo tudi pri bolnikih z epilepsijo, vendar končno odločitev sprejme vaš družinski zdravnik.

Motnje v govoru, kogniciji in/ali pozornosti (na primer Wernickejeva afazija ali demenca), ki bolniku preprečuje razumevanje nalog in/ali izvajanje teh nalog oziroma terapije, je izključitveno merilo.

Da, izboljšave so dolgotrajne in ostanejo trajne.

RecoveriX omogoča mišično stimulacijo leve in desne roke za izvajanje dorzalne fleksije ter levega ali desnega stopala. S tem se izboljšajo funkcije spodnjih in zgornjih okončin.

Da, obstaja! Učinkovitost zdravila recoveriX pri bolnikih z možgansko kapjo je bila prikazana v skupinski študiji 52 bolnikov. 51 bolnikov, ki so končali zdravljenje, je pokazalo zelo pomembno izboljšanje motorične funkcije zgornjih okončin in spastičnosti. Poleg tega, ko pacienti trenirajo z recoveriX za spodnje okončine, kažejo pomembne izboljšave v hoji in hitrosti hoje, ravnotežju in koordinaciji med hojo ter obsegu gibanja gležnja. Še pomembneje, med postopkom certificiranja medicinskih izdelkov je bil recoveriX primerjan s številnimi neodvisnimi študijami in kontrolnimi skupinami. Kot medicinski izdelek mora priglašeni organ vsako leto posodobiti učinkovitost zdravila recoveriX, da se prepriča, ali je učinkovito in varno za bolnike.

Rezultati študije možganske kapi

Poleg tega je bila učinkovitost recoveriX dokazana v skupini 25 ljudi, ki trpijo za multiplo sklerozo. Po 30 terapevtskih sejah z zdravilom recoveriX so se pacienti zelo bistveno izboljšali v svoji zmogljivosti 6MWT. Natančneje, po zdravljenju so lahko hodili 39,4 metra dlje v primerjavi s prej.

Rezultati študije MS

Predstavljajte si, kako bi dlan desne ali roke dvignili z mize, jo odlepili z mize. Lahko si tudi zamislite, kako bi nekomu pomahali, ga pozdravili.

Najprej morate izbrati regijo in število telovadnic recoveriX, ki jih želite odpreti, da postanete franšizni partner recoveriX. Nato potrebujete eno ali več primernih, dostopnih lokacij s parkirišči, kjer boste izvajali terapije recoveriX.

Ko ste uredili infrastrukturo, ste pripravljeni na usposabljanje za recoveriX v eni od vodilnih telovadnic recoveriX. Nato bodo sistemi recoveriX nameščeni v vaše prostore za zdravljenje.

Nazadnje je čas, da naberete paciente, se dogovorite za termine in začnete s terapijo.