Jesenska hrana obogati življenje starejših, oseb po možganski kapi in tistih z multiplo sklerozo. Vključevanje sezonskih živil in pravilne prehranske prakse lahko igra ključno vlogo pri izboljšanju zdravja.
Jesen s svojo paleto barv in okusov prinaša številne možnosti za obogatitev naše prehrane, še posebej pri osebah, katerih zdravje zahteva posebno pozornost – starejših, osebah po možganski kapi in tistih z multiplo sklerozo.
Sezonska živila, kot so buče, jabolka, orehi in špinača, so bogata z vitamini in minerali, ključnimi za zdrav imunski sistem in optimalno funkcionalnost telesa. Podpora zdravemu srčno-žilnemu sistemu in splošnemu počutju se začne s hrano, polno antioksidantov in hranil.
Buče: so izredno vsestranske in jih lahko uporabimo v različnih jedeh, od juh do peciv. Buče vsebujejo veliko beta-karotena, vlaknin in vitamina C.
Brstični ohrovt: bogat z vitamini C in K ter dobrim virom vlaknin.
Korenje: izredno bogat z beta-karotenom, ki ga telo pretvori v vitamin A.
Jabolka: so dober vir antioksidantov in dietnih vlaknin. Poleg tega lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.
Prehranske potrebe starejših se lahko spreminjajo glede na različna zdravstvena stanja in telesno aktivnost. Zato morajo starejši jesti hrano bogato z beljakovinami in esencialnimi maščobami, kot so oreščki, stročnice in pusto meso, da se ohrani mišična masa, krepijo kosti in povečuje energija.
Zelo pomembno je, da starejši uživajo raznoliko prehrano, ki vključuje tudi različne vrste zelenjave, sadja, celih zrn in dovolj vode, da ostanejo hidrirani.
Osebam, ki so doživele možgansko kap, koristi prehrana, ki je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vlakninami in pustimi beljakovinami.
Vključevanje določenih živil lahko pomaga ljudem po možganski kapi izboljšati svoje zdravje in dobro počutje.
Avokado: Zaradi zdravih maščob in kalija pripomore k uravnavanju krvnega tlaka.
Ribe: So vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo zmanjševati vnetja in izboljševati kognitivne funkcije.
Jagodičevje: Je bogato z antioksidanti in vitaminom C.
Živila, ki so polna vlaknin, zdravih maščob in antioksidantov, lahko ugodno vplivajo na kakovost življenja ljudi z multiplo sklerozo. Za ljudi, ki živijo z multiplo sklerozo, je pomembno, da se izogibajo vnetjem in spodbujajo celovito zdravje, kar lahko dosežejo tudi s prehranjevalnimi izbirami.
Barvite zelenjavne juhe, pečena zelenjava in sadne solate ne le izgledajo privlačno, ampak tudi ponujajo ključna hranila in izjemne okuse.
Sestavine:
1 srednje velika buča
1 čebula
2 stroka česna
2 cm korenine ingverja
1 liter zelenjavne juhe
Sol, poper, muškatni orešček
Oljčno olje
Smetana ali kokosovo mleko (po želji)
Postopek:
Bučo, čebulo, česen in ingver olupimo in narežemo na kocke.
Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in ingver ter pražimo še dodatni 2 minuti.
Dodamo bučo in pražimo še 5 minut.
Zalijemo z zelenjavno juho in kuhamo, dokler buča ni mehka.
Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo začimbe po okusu in postrežemo. Smetano ali kokosovo mleko dodamo po želji ob serviranju. V juho lahko potresemo tudi posušena bučna semena.
Jesen ponuja obilo sezonskih sadežev in zelenjave, kot so buče, jabolka, hruške, grozdje, fige, gobe in številne druge. Preglejte seznam sezonskih živil in se prepričajte, da so vaši obroki polni sveže, hranljive zelenjave in sadja, ki so na voljo jeseni. Poleg tega ne smemo zanemariti pomena uravnotežene prehrane za srce, še posebej za tiste, ki so doživeli možgansko kap. Svetujemo, da si ogledate prehranske smernice za zdravo srce. Prav tako je zelo pomembno, da se upoštevajo specifične prehranske potrebe ljudi z multiplo sklerozo. Drustvo multiple skleroze Slovenije ponuja koristne nasvete in smernice, kako prilagoditi prehrano za posameznike, ki se soočajo s to boleznijo.
You are currently viewing a placeholder content from X. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information