Slovenija bogatejša za revolucionarno terapijo po možganski kapi

Mediji o nas

Štajerski TEDNIK, št. 60, 5. 8. 2022

Rubrika Zdravstveni globus – Pomagajmo si

 

Slovenija bogatejša za revolucionarno terapijo po možganski kapi

Možganska kap udari kot strela z jasnega. Je ena tistih bolezni, ki je z vidika posledic zelo ne- predvidljiva, prav tako ne izbira let. Vsako leto prizadene vsaj 0,2 % populacije in več kot 1 % ljudi, starejših od 65 let. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja se v Sloveniji v zadnjih letih zdravi zaradi možgansko-žilnih bolezni okoli 4.400 oseb na leto, približno 2.100 jih umre. Delež možganske kapi predstavlja 10 % vseh smrti, v Sloveniji pa je možganska kap na tretjem mestu glede na vzrok smrti. Po možganski kapi je tretjina ljudi odvisna od tuje pomoči in so trajno onesposobljeni. Samo tretjina pa jih lahko živi samostojno.

Tretjina pacientov po možganski kapi se sooča z dolgoročnimi posledičnimi poškodbami, na primer z omejenim gibanjem rok, dlani in nog ali hemiplegijo. V Sloveniji je možganska kap na tretjem mestu glede na vzrok smrti. Zaradi staranja prebivalstva se stopnja umrljivosti zaradi možganske kapi vsakih pet let podvoji.

Štajerski tednik, št. 60, 2022

Na trgu se je pojavil nov način rehabilitacije po možganski kapi, ki pomaga bistveno izboljšati motorične okvare zgornjih in spodnjih okončin – tudi 10, 20 ali 30 let po možganski kapi je napredek klinično dokazan.
RecoveriX je sistem, ki omogoča celovitejši pristop pri terapevtski obravnavi pacientov po možganski kapi. Deluje kot orodje za rehabilitacijo s ciljem obnovitve gibanja zgornjih in spodnjih udov oziroma hemipareze. Prva lokacija, na kateri se opravljajo terapije recoveriX, je Maribor (lokacija visokošolske izobraževalne ustanove Alma Mater Europaea).
V skupno 25 terapevtskih obravnavah, od katerih vsaka traja 50 minut, bolnikovi možgani trenirajo. Tako je mogoče bistveno izboljšati grobo motoriko, fino mo- toriko, lokomotorni sistem, hojo, tremor, spastičnost, občutljivost, spomin in koncentracijo – ne glede na starost bolnikov ali čas traanja gibalnih omejitev oziroma, koliko časa je preteklo od možganske kapi.

S terapijami se izboljša stanje tudi bolnikom:

• z motoričnimi okvarami zaradi možganske kapi,
• s kraniocerebralno travmo,
• z multiplo sklerozo,
• s poškodbami možganov zaradi drugih nevroloških boleznih,
• s hemiplegijo,
• z omejitvami gibanja,
• z bolečino,
• s tremorjem in
• spastičnostjo.

Strokovna mnenja specialistov

„Sistem recoveriX meri možgansko aktivnost skozi samo razmišljanje o gibu, poda povratno informacijo in omogoči izvedbo dejanskega giba pri človeku, kar pomaga pacientu ponovno pridobiti izgubljene motorične funkcije zgornjega in spodnjega uda.“ Pojasnjuje Tatjana Horvat, mag. fizioterapije

„Sistem recoveriX v obliki vmesnika možgani-računalnik združuje tri zelo uveljavljene nevrofiziološke in fizioterapevtske koncepte, to so motorična predstava, navidezna resničnost in funkcionalna električna stimulacija v smiselno biološko povratno zanko, ki krepi plastičnost možganov oziroma njihovo sposobnost, da se po bolezni ali poškodbi prizadete funkcije nauči preostali zdravi del možganov,« pravi dr. ANDRAŽ STOŽER, dr. med., znanstveni svetovalec.

»Bolniki po možganski kapi dosežejo točko, ko uspeh rehabilitacije stagnira in se motorične motnje ne izboljšujejo več. Ravno v tem primeru lahko terapija recoveriX po možganski kapi pripomore k novim pomembnim izboljšavam na področju rehabilitacije motorike,« je jasna Gerlinde Percht, fizioterapevtka, ki v Gradcu in Schladmingu v Avstriji ponuja storitev recoveriX za bolnike po možganski kapi in dodaja: »To gre celo tako daleč, da nekateri pacienti nenadoma ne potrebujejo več hodulje ali vozička.«