Prvi možgansko-računalniški vmesnik na svetu za rehabilitacijo bolnikov po možganski kapi in z multiplo sklerozo

Dogodki

Obvestilo za javnost, 29. maj 2023

Prvi možgansko-računalniški vmesnik na svetu za rehabilitacijo bolnikov po možganski kapi in z multiplo sklerozo

V Sloveniji je sedaj na voljo nova rehabilitacijska terapija, namenjena bolnikom, ki so preživeli možgansko kap ali druge nevrološke bolezni

Rehabilitacija s sistemom recoveriX močno vpliva na življenja ljudi.

Bolniki z multiplo sklerozo in po možganski kapi imajo možnost rehabilitacije s sistemom, ki uporablja svetovno priznano tehnologijo vmesnika možgani-računalnik za izboljšanje funkcionalnosti zgornjih ali spodnjih udov bolnikov z okvarami, ki so posledica nevroloških bolezni.

Ob svetovnem dnevu multiple skleroze, 30. maja, bo objavljena najnovejša študija o multipli sklerozi, ki poroča o še boljših rezultatih kot klinična študija za bolnike po možganski kapi.

“Po izvajanju terapije recoveriX lahko bolniki z mutliplo sklerozo hodijo hitreje, bolje in imajo boljšo koordinacijo – vse to je enak napredek, kot smo ga opazili pri bolnikih z možgansko kapjo, vendar še boljši. Možganska kap lahko uniči veliko kortikalno mrežo, medtem ko so poškodbe v možganih, ki jih povzroči multipla skleroza, manjše, zato je rehabilitacija učinkovitejša,” pove dr. Christoph Guger, soustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja g.tec iz Avstrije.

“Tudi multipla skleroza ni bolezen, ki bi vodila v izgubo ovojnic vseh zgornjih motoričnih nevronov naenkrat, čeprav lahko poteka v dramatičnih zagonih. Trenutne terapije so namenjene temu, da se proces imunskega napada ustavi. Vemo, da se lahko mielinska ovojnica obnavlja vse življenje. Ljudem z multiplo sklerozo lahko recoveriX zelo pomaga, preden izgubijo pomembne motorične funkcije. Sposobnost možganov za nevroplastičnost namreč omogoča stalne prilagoditve,” pove izred. prof. dr. Andraž Stožer, dr. med., vodja oddelka za fiziologijo pri mariborski medicinski fakulteti, znanstveni svetovalec pri recoveriX Slovenija.
Povzeto po članku, ki ga lahko preberete TUKAJ

V nasprotju z zdravili pa terapije recoveriX nimajo nobenih negativnih stranskih učinkov. V primeru multiple skleroze, če se bolniki odločijo za terapije recoveriX, jim terapije pogosto omogočijo, da začnejo hoditi brez palice. Po terapijah bolniki opazijo spremembe, kar jim dajejo veliko upanja.

recoveriX je alternativa sedanjim pogosto uporabljenim načinom zdravljenja, zdravilom in terapijam. Velika razlika za bolnike je v tem, da jim rehabilitacija s terapijami recoveriX izboljša stanje in ne le upočasni njihove bolezni, kot to počnejo druga zdravljenja.
»Z izboljšano gibljivostjo in večjim nadzorom nad svojim telesom se začnejo počutiti bolje in to ima velik pozitiven učinek na njihovo življenje,” pove dr. Christoph Guger.

Več o nevrorehabilitaciji recoveriX: www.recoverix.si
Več o podjetju g.tec: www.gtec.at

Ekipa recoveriX Slovenija