Možganska kap: Spojina ginka bilobe obeta kognitivno okrevanje po možganski kapi

Koraki k zdravju

Objavljeno 1. februarja 2024 na spletni strani neurosciencenews.com

Spojina ginka bilobe

Spojina ginka bilobe obeta kognitivno okrevanje po možganski kapi

Povzetek

Predhodna študija je pokazala, da bi lahko intravenske injekcije sestavin ginka bilobe znatno izboljšale zgodnje okrevanje kognitivnih funkcij pri bolnikih z ishemično možgansko kapjo.

Raziskava, ki so jo izvedli v več centrih na Kitajskem, je preizkusila učinke diterpenskega laktona ginka meglumina (GDLM) na 3 163 osebah, ki so preživele možgansko kap, in pokazala opazno izboljšanje kognitivnih rezultatov v primerjavi s skupino s placebom.

Ta študija kaže, da lahko nevroprotektivne lastnosti GDLM, vključno z antioksidativnimi in protivnetnimi, ponudijo novo možnost za izboljšanje kognitivnih funkcij po možganski kapi. Vendar te ugotovitve, ki jih je financiral proizvajalec zdravila, poudarjajo potrebo po nadaljnjih raziskavah za potrditev učinkovitosti in varnosti, preden se začne razmišljati o klinični uporabi.

Ključna dejstva

Preživeli po kapi, ki so bili zdravljeni z GDLM, so pokazali znatno izboljšanje kognitivnih sposobnosti v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo, kar kaže na morebitne koristi pri okrevanju po kapi.
Injekcije GDLM temeljijo na aktivnih sestavinah ginka bilobe, zelišča, ki se tradicionalno uporablja na Kitajskem in je znano po svojih antioksidativnih lastnostih.
Obetavni rezultati študije zahtevajo obsežnejše raziskave za preverjanje varnosti in učinkovitosti GDLM pri okrevanju po možganski kapi ter poudarjajo pomen previdnega vključevanja dopolnilnih zdravil v oskrbo srca in ožilja.
Vir: American Heart Association

Po podatkih predhodne študije, ki je bila predstavljena na mednarodni konferenci American Stroke Association’s International Stroke Conference 2024, so osebe z ishemično možgansko kapjo, povzročeno s strdkom, v prvih dveh tednih po kapi bolje obnovile kognitivne funkcije, če so bile zdravljene z intravenskimi injekcijami kombinacije biološko aktivnih sestavin ginko bilobe.

Srečanje je potekalo od 7. do 9. februarja v Phoenixu in je najpomembnejše svetovno srečanje raziskovalcev in zdravnikov, ki se ukvarjajo z znanostjo o možganski kapi in zdravju možganov.

Ginko biloba je zelišče, pridobljeno iz posušenih listov in semen drevesa ginko, ene najstarejših živečih drevesnih vrst, ki izvira iz vzhodne Azije. Ginko se pogosto uporablja v tradicionalni kitajski medicini, v ZDA pa je na voljo kot prehransko dopolnilo.

Sestavljene terapije z aktivnimi sestavinami gingko bilobe, ki se dajejo intravenozno, se na Kitajskem pogosto uporabljajo za zdravljenje možganske kapi zaradi potencialnih antioksidativnih lastnosti, ki lahko zaščitijo živčne celice pred poškodbami.

Po podatkih Nacionalnega centra za dopolnilno in integrativno zdravje, ki je del Nacionalnega inštituta za zdravje, ameriška agencija za hrano in zdravila ni odobrila ginka bilobe za nobeno uporabo v zdravstvu in ni dovolj dokazov, ki bi podpirali kakršno koli uporabo, ki je ni odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila.

V začetku leta 2023 so raziskovalci te študije objavili rezultate multicentričnega preskušanja na Kitajskem, ki so pokazali, da so si ljudje z ishemično možgansko kapjo bolje opomogli od splošnih simptomov kapi, če so se zdravili z dnevnimi injekcijami diterpenskega laktona meglumina ginka (GDLM), kombinacije biološko aktivnih sestavin ginka bilobe. V pričujoči raziskavi smo analizirali kognitivno okrevanje udeležencev te študije.

“Če se bodo naši pozitivni rezultati potrdili tudi v drugih raziskavah, se bodo injekcije GDLM nekoč morda uporabljale za izboljšanje kognitivnih funkcij pri bolnikih po ishemični možganski kapi,” je dejal doktor Anxin Wang, izredni profesor klinične epidemiologije v bolnišnici Beijing Tiantan na Capital Medical University v Pekingu.

Raziskovalci so analizirali okrevanje kognitivnih funkcij 3 163 oseb, ki so preživele možgansko kap (povprečna starost 63 let; 36 % žensk) in so se zdravile zaradi blage do zmerne ishemične možganske kapi v 100 centrih na Kitajskem. V 48 urah po možganski kapi so naključno izbrali približno polovico oseb, ki so preživele možgansko kap, in jim 14 dni dnevno intravensko vbrizgavali 25 mg GDLM, drugi polovici pa so dnevno intravensko vbrizgavali placebo.

Kognitivno zmogljivost so ocenili pred zdravljenjem, po 14 dneh in po 90 dneh z uporabo Montrealske lestvice za ocenjevanje kognitivnih sposobnosti (Montreal Cognitive Assessment scale – MoCA), 30-točkovnega osebnega presejalnega testa kognitivne zmogljivosti, ki se pogosto uporablja pri preživelih po možganski kapi. V izhodišču – v 48 urah po možganski kapi in pred začetkom zdravljenja – je bilo kognitivno stanje večine bolnikov zmerno oslabljeno, s povprečno oceno 17 od 30.

Spojina ginka bilobe

V primerjavi s prvotnimi rezultati kognitivnega pregleda …

*Do 14. dne so se kognitivni rezultati preživelih po možganski kapi, ki so prejemali injekcije mešanice ginka bilobe, izboljšali v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo (v povprečju za 3,93 točke proti 3,62 točke višje); in
*Do 90. dne so se pri tistih, ki so prejemali injekcije z ginkom bilobo, kognitivni rezultati v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo, še bolj izboljšali (v povprečju za 5,51 točke proti 5,04 točke).
“Delež bolnikov, ki so dosegli klinično pomembno stopnjo izboljšanja, je bil za 20 % večji v skupini GDLM, kar kaže, da lahko injekcije GDLM izboljšajo kognitivne funkcije pri bolnikih z akutno ishemično možgansko kapjo,” je dejal Wang.

“Ker je bil čas spremljanja v tej študiji le 90 dni, so za dolgoročni učinek injekcij GDLM potrebne dolgotrajnejše raziskave.”

“GDLM je pokazal nevroprotektivni učinek z več mehanizmi, kot so širjenje možganskih krvnih žil in izboljšanje tolerance možganskih celic na hipoksijo (premalo kisika) ter povečanje možganskega krvnega pretoka. GDLM ima tudi nevroprotektivne antioksidativne, protivnetne in anti-apoptozne lastnosti,” je dejal Wang.

“Poleg tega so laboratorijske študije že pokazale, da lahko GDLM spodbuja izločanje kemikalij, povezanih z izogibanjem nevrodegenerativnim boleznim, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.”

V znanstveni izjavi Ameriškega združenja za srce iz leta 2022: Complementary and Alternative Medicines in the Management of Heart Failure (Dopolnilna in alternativna zdravila pri zdravljenju srčnega popuščanja) je bilo navedeno, da lahko dopolnilna in alternativna zdravila prinašajo nekatere koristi in potencialno resna tveganja, zato je vključitev zdravstvenega tima ključnega pomena.

“Čeprav se ta izjava Ameriškega združenja za srce osredotoča na uporabo dodatkov pri bolnikih s srčnim popuščanjem, je treba enak pristop in previdnost uporabiti pri zdravljenju vseh srčno-žilnih bolezni, vključno z možgansko kapjo,” je dejala predsednica odbora za pripravo znanstvene izjave Sheryl L. Chow, PharmD., FAHA, izredna profesorica farmacevtske prakse in administracije na Western University of Health Sciences v Pomoni v Kaliforniji in izredna klinična profesorica medicine na University of California v Irvinu.

“Bolniki po možgansi kapi ne smejo jemati gingko bilobe ali drugih zelišč ali dodatkov, ne da bi se o tem pogovorili s svojim zdravnikom in farmacevtom. Če se bo ta nova raziskava v prihodnjih kliničnih preskušanjih izkazala za učinkovito, bo to morda dragoceno orodje za oskrbo po možganski kapi; vendar bi bilo treba dokazati učinkovitost in varnost, da bi izpolnili enake standarde kot pri vseh zdravilih na recept in pridobili odobritev FDA.”

Dr. Chow ni sodeloval v tej študiji.

Študija je bila raziskovalna analiza, izvedena v okviru večje raziskave, zato je treba rezultate potrditi v neodvisni raziskavi. Teh rezultatov pri odraslih na Kitajskem morda ni mogoče posplošiti na ljudi v drugih državah.

Soavtorji in razkritja so navedeni v povzetku. Študijo je financirala družba Jiangsu Kangyuan Pharmaceutical Co, proizvajalec spojine IV, preizkušene v tem preskušanju.

O tej novici o raziskavah na področju nevrologije in kognicije

Avtor: Karen Astle
Vir: American Heart Association (Ameriško združenje za srce)
Kontaktna oseba: Karen Astle – American Heart Association
Izvirna raziskava: Ugotovitve so bile predstavljene na ASA International Stroke Conference 2024 (mednarodni konferenci o možganski kapi ASA 2024)

Izviren članek si lahko preberete TUKAJ