Inovativne terapije pomagajo bolnikom po možganski kapi in z multiplo sklerozo

Mediji o nas

FORBES –
JON STOJAN –
julij 2023 –

Inovativne terapije z možgansko-računalniškim vmesnikom recoveriX podjetja g.tec pomagajo bolnikom po možganski kapi in z multiplo sklerozo

Nevrološke bolezni, kot sta možganska kap in multipla skleroza (MS), imajo lahko hude in daljnosežne posledice za bolnike, vključno s paralizo in motnjami govora, ki močno omejujejo kakovost življenja. Večina načinov zdravljenja multiple skleroze je pogosto namenjena upočasnitvi napredovanja bolezni, zaradi česar bolniki ne morejo hoditi in so priklenjeni na invalidski voziček. Pri možganski kapi številni zdravniki pravijo, da je izboljšanje bolnikovega stanja po enem letu od začetka bolezni redko.

Vendar pa bolnikom po možganski kapi in z multiplo sklerozo ostaja upanje, saj je avstrijsko podjetje za medicinski inženiring g.tec razvilo sistem recoveriX, terapije, ki uporabljajo tehnologijo vmesnika možgani-računalnik za rehabilitacijo zgornjih ali spodnjih udov bolnikov z okvarami, ki so posledica nevroloških bolezni. Podjetje se s to tehnologijo ukvarja od leta 2014.

Dr. Christoph Guger, soustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja g.tec, je povedal, da recoveriX dokazano pomaga bolnikom po možganski kapi, saj se znatno izboljša gibanje, hoja, ravnotežje in nadzor gibanja. Kot je bilo ugotovljeno v kliničnem preskusu, recoveriX še vedno pomembno pozitivno vpliva na bolnike, pri katerih je od možganske kapi v povprečju minilo 3,8 leta. Izboljšave so bile opažene celo pri bolnikih, ki so možgansko kap doživeli do 30 let prej, in da starost bolnika ni vplivala na učinkovitost terapij.

Terapije recoveriX močno vplivajo na življenja ljudi. Dr. Guger se je v enem primeru srečal z bolnikom po možganski kapi, ki je več let nepremično sedel na invalidskem vozičku in ni mogel govoriti in se odzivati na druge ljudi. Ko je opravil 53 terapevtskih seans recoveriX, je lahko naredil nekaj korakov v terapevtskem centru. Do 100. seanse je bil sposoben hoditi od parkirišča do terapevtske sobe.

Druga pacientka, frizerka v poznih tridesetih letih, je doživela možgansko kap, zaradi katere ni mogla delati. Terapijo recoveriX je začela izvajati 14 mesecev po možganski kapi in potrebovala je le 4 seanse, da je opazila učinek, po 25 seansah pa je lahko spet delala in ponovno odprla svoj frizerski salon.

“Velika razlika za bolnike je, da jim recoveriX izboljša stanje in ne le upočasni njihovega upadanja, kot to počnejo drugi načini zdravljenja. recoveriX pomaga pri zdravljenju spastičnosti, kar vodi do boljšega gibanja, koncentracije, spomina in nadzora nad mehurjem. Ugotovili smo tudi, da izboljša govor, saj razbremeni prizadete obrazne mišice, kar bolnikom omogoči jasnejši in glasnejši govor, kar izboljša socialne stike in vključenost,” pravi dr. Guger.

Recoverix neurotehnology

Terapija recoverix je sestavljena iz 25 obravnav, v tem času pa si pacient približno šesttisočkrat predstavlja gib roke in noge.

Da bi recoveriX deloval, si mora bolnik vzeti čas in se udeležiti 25 terapij. Terapije potekajo tako, da si predstavlja, kako premika roko ali nogo, medtem ko sistem recoveriX meri in analizira možganske valove prek signalov EEG. recoveriX deluje tako, da združuje miselne dejavnosti (zlasti vizualizacijo gibanja) z vizualnimi in čutnimi povratnimi informacijami v realnem času: medtem ko si predstavljate gibanje rok ali nog, recoveriX prek kape z EEG elektrodami meri in analizira vaše možganske valove. Če se pacient pravilno osredotoči na gibanje, se ustrezen ud avatarja na monitorju premakne, sistem pa prek elektrod električno stimulira pacientov ud, kar povzroči resnično gibanje. S 6 000 ponovitvami za bolnike po možganski kapi in 8 000 ponovitvami za bolnike z multiplo sklerozo inherentno nevroplastičnostjo naših možganov in združevanjem teh dejavnosti začnejo nastajati nove nevrološke povezave, ki bolnikom omogočajo, da ponovno začnejo uporabljati svoje ude. Ta praksa je enaka, kot pri otroku, ki se uči hoditi.

Dr. Guger je pri svojih bolnikih po možganski kapi in z multiplo sklerozo opazil znatno izboljšanje govornih sposobnosti, saj so tisti, ki so prej s težavo izgovorili eno besedo, sčasoma lahko izrekli več besed in celo cele stavke. Izboljša se lahko tudi njihova fina in groba motorika , začnejo uporabljati roko, ki je prej niso mogli, medtem ko njihove družine dr. Gugerju pogosto omenjajo razliko, ki so jo opazili po terapijah, kar jim je omogočilo, da so se z njimi globlje povezali.

Ravno ob svetovnem dnevu multiple skleroze, 30. maja, je dr. Guger objavil študijo o multipli sklerozi, ki poroča o še boljših rezultatih kot prejšnja klinična študija za bolnike po možganski kapi. “Po izvajanju recoveriX terapij lahko bolniki z multiplo sklerozo hodijo hitreje, bolje in imajo boljšo koordinacijo – vse to je enak rezultat, kot smo ga opazili pri bolnikih po možganski kapi, le da je še boljši. Možganska kap lahko uniči veliko kortikalno mrežo, medtem ko so poškodbe v možganih, ki jih povzroči multipla skleroza, manjše, zato so morda terapije učinkovitejše,” pravi dr. Guger.

Terapije recoveriX so trenutno na voljo v 14 državah: Avstriji, Kanadi, na Finskem, Nemčiji, Hongkongu, Mehiki, na Nizozemskem, Nigeriji, Portugalski, Sloveniji, Španiji, Hrvaški, Izraelu in na Tajskem.

recoveriX je alternativa sedanjim pogosto uporabljenim načinom zdravljenja, zdravilom in terapijam. Velika razlika za bolnike je v tem, da jim rehabilitacija s terapijami recoveriX izboljša stanje in ne le upočasni njihove bolezni, kot to počnejo druga zdravljenja.

»Z izboljšano gibljivostjo in večjim nadzorom nad svojim telesom se začnejo počutiti bolje in to ima velik pozitiven učinek na njihovo življenje,” pove dr. Christoph Guger.

“V nasprotju z zdravili pa terapije recoveriX nimajo nobenih negativnih stranskih učinkov, saj uporabljamo le majhne senzorje za merjenje možganov ter majhne in neškodljive tokove za stimulacijo mišic, poleg tega pa so rezultati dolgotrajni. V primeru multiple skleroze, če se bolniki odločijo in opravijo 30 terapij recoveriX, jim terapije pogosto omogočijo, da začnejo hoditi brez palice. Po terapijah bolniki opazijo spremembe, kar jim daje veliko upanja. Z izboljšano gibljivostjo in večjim nadzorom nad svojim telesom se začnejo počutiti bolje, kar ima velik pozitiven učinek na njihovo življenje,” pravi doktor Guger.