Globalna ekipa, ki s tehnologijo možgansko-računalniškega vmesnika močno vpliva na svet

Dogodki Mediji o nas

Globalna ekipa, ki s tehnologijo možgansko-računalniškega vmesnika močno vpliva na svet

Objavljeno: INTERNATIONAL BUSINESS TIMES, 2. maj 2024, Jon Stojan

* To je članek, ki ga je prispeval avtor. Novinarsko osebje IBTimes ni sodelovalo pri pripravi tega članka in ta vsebina ne izraža nujno stališč IBTimes.

Izvirni članek si lahko preberete TUKAJ

V preteklosti so znanstvenofantastične knjige in filmi prikazovali ljudi, ki so računalnik ali drugo opremo upravljali samo s svojimi možgani. To, kar se je zdelo zelo futuristična tehnologija, je zdaj na dosegu roke, saj je bil v nekaj letih dosežen številen napredek na področju tehnologije vmesnika možgani-računalnik (BCI).

Eno od vodilnih podjetij na področju tehnologije BCI je podjetje g.tec medical engineering GmbH s sedežem v Schiedlbergu v Avstriji. Podjetje sta leta 1999 ustanovila Dr. Christoph Guger in Dr. Günter Edlinger ter hitro začela raziskovati in izdelovati naprave BCI. Le nekaj tednov po začetku poslovanja je podjetje g.tec prodalo svoj prvi sistem BCI prestižni univerzi v Združenem kraljestvu, kmalu pa je sledil nakup s strani raziskovalnega inštituta v Južni Koreji. g.tec pogosto sodeluje z univerzami in raziskovalnimi centri, ki uporabljajo njegovo tehnologijo za razvoj novih aplikacij BCI, ki pomagajo pri napredku nevroznanosti in nevrotehnologije.
Podjetje g.tec je na področju BCI že 25 let, zato si je pridobilo mednarodni ugled pionirja. Od leta 2020 prireja spomladansko šolo BCI in nevrotehnologije, ki je največji tovrstni dogodek na svetu. Kot žarišče raziskav na področju BCI je g.tec pritegnil raziskovalce z vsega sveta, ki se širijo prek Evropske unije v ZDA, Indijo, Kitajsko, Kolumbijo in številne druge države.

 

komponente sistema BCI

Terapije recoveriX za osebe po možganski kapi, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi boleznimi.

Dr. Guger pravi, da ima g.tec različne raziskovalne in inženirske skupine, specializirane za različne vidike tehnologije. Ena ekipa se na primer osredotoča na ojačevalnike biosignalov in oblikuje strojno opremo, da lahko podjetje g.tec meri možganske valove z zelo visoko natančnostjo. Druga ekipa je specializirana za razvoj programske opreme za izboljšanje razmerja med signalom in šumom, kar omogoča večjo razumljivost. Nekateri raziskovalci se osredotočajo na sodelovanje s tujimi partnerji, večinoma iz drugih evropskih držav ter ZDA in Japonske, ter preizkušajo, kako se tehnologija uporablja za nove aplikacije.

Te skupine vodijo priznani znanstveniki s področja BCI, kot je na primer Dr. Christoph Kapeller, ki je pri podjetju g.tec v okviru svojega doktorata preučeval invazivno tehnologijo BCI. Sodeloval je tudi z nevrokirurgi z Japonske pri poskusih BCI z bolniki z epilepsijo in tumorji ter tako postal svetovni strokovnjak na tem področju. Danes vodi oddelek za invazivne BCI podjetja g.tec.

Dr. Johannes Gruenwald je vodja oddelka za obdelavo signalov podjetja g.tec, ki ima pomembno vlogo pri vseh tehnologijah podjetja. Vsi raziskovalci, ki želijo pri podjetju g.tec izvesti projekt na področju obdelave signalov, morajo sodelovati z njim.

Tudi izvor vodilnega nevrorehabilitacijskega postopka recoveriX BCI, ki dokazano pomaga izboljšati stanje bolnikov po možganski kapi in multipli sklerozi, izvira iz mednarodnega raziskovalnega sodelovanja. Pred približno desetimi leti je bilo podjetje g.tec del konzorcija EU, ki je raziskoval izdelavo mobilnega eksoskeleta, ki bi ga upravljal BCI in bi lahko pomagal pri mobilnosti bolnikov po možganski kapi. Znanje, ki ga je podjetje g.tec pridobilo med tem projektom, je postalo bistveno za razvoj sistema recoveriX, ki ga je vodila ekipa v satelitski pisarni podjetja g.tec v Barceloni pod vodstvom Dr. Ruperta Ortnerja.

“Ponosen sem, da delam s številnimi učinkovitimi in uspešnimi vodji ekip, od katerih jih je večina domača pri podjetju g.tec,” pravi dr. Guger. “Z nami so sodelovali pri svojih magistrskih nalogah ali doktorskih raziskavah, kjer so gradili znanje za ekipo, pozneje pa so vodili svoje ekipe v okviru svojih področij specializacije. g.tec v okviru BCI počne toliko stvari, zato je pomembno, da so vse ekipe in vodje izjemno sposobni. g.tec nenehno raste in ponujamo številne priložnosti za delo z našo vodilno tehnologijo BCI. Podpisali smo že sporazume za uvedbo naše tehnologije recoveriX na več kot 100 lokacij po vsej Evropi, s čimer smo vsem dali priložnost za delo s to fantastično ekipo.”

Izvirni članek si lahko preberete TUKAJ