Christoph Guger: “Vznemirljive novice v svetu raziskav možgansko-računalniškega vmesnika!”

Dogodki

“Z navdušenjem sporočamo, da je pri založbi Springer uradno izšla najnovejša izdaja povzetka stanja raziskav možgansko-računalniških vmesnikov (BCI).

Od leta 2010 smo v ospredju spodbujanja inovacij in priznavanja odličnosti na področju BCI z letno nagrado BCI (www.bci-award.com). Ponosen sem, da lahko z vami delim, da so zmagovalni in nominirani projekti iz te prestižne nagrade zdaj del ugledne knjižne serije.

Ko smo se pred 14 leti podali na to pot, sem si predstavljal skromen vpliv s približno 50 prodanimi knjigami na leto. Danes z navdušenjem sporočam, da smo presegli vsa pričakovanja, saj smo prodali kar 400 000 knjig!

Ta neverjetni mejnik je dokaz predanosti skupnosti BCI, izjemnih projektov, predstavljenih v naših nagradah, in naraščajočega zanimanja za razvoj tehnologij vmesnika možgani-računalnik. To je pravi praznik inovacij, sodelovanja in prizadevanja za znanje.

Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so sodelovali na tej poti – sodelavcem, raziskovalcem, navdušencem in podpornikom. Vaša strast in predanost sta nas pognali v nove višave in skupaj oblikujemo prihodnost raziskav na področju BCI.

Za naslednje poglavje inovacij in odkritij v fascinantnem svetu možgansko-računalniških vmesnikov!” Christoph Guger

O knjigi

založba Springer

Več o knjigi

Ta knjiga predstavlja najnovejše trende na področju razvoja vmesnika možgani-računalnik. Poudarja zanimive rezultate na področjih, kot so dekodiranje jezika, stimulacija hrbtenjače za omogočanje hoje in obnovitev funkcij rok. Prispevki temeljijo na 12 nominiranih projektih možgansko-računalniških vmesnikov v okviru nagrade BCI Award 2022. Mednarodna žirija vsako leto izbere najbolj inovativne projekte BCI in nominira 12 projektov, nato pa izbere zmagovalce na 1., 2. in 3. mestu. V knjigi je vsak projekt podrobno opisan s strani skupine znanstvenikov, ki stoji za njim, uredniki pa v zaključni razpravi predstavijo glavne poudarke in splošni napredek na tem področju.

O avtorjih

Christoph Guger je študiral elektrotehniko in biomedicinsko inženirstvo na Tehnični univerzi v Gradcu v Avstriji in Univerzi Johns Hopkins v ZDA ter leta 1999 doktoriral. Leta 1999 je ustanovil podjetje g.tec, ki ima zdaj podružnice v Avstriji, Španiji, ZDA, Kanadi in Hongkongu. g.tec proizvaja visokokakovostno nevrotehnologijo in možgansko-računalniške vmesnike v realnem času za raziskovalni, medicinski in potrošniški trg. Podjetje je dejavno pri številnih mednarodnih raziskovalnih projektih o možgansko-računalniških vmesnikih, nevromodulaciji, rehabilitaciji po možganski kapi, ocenjevanju in komunikaciji z bolniki z motnjami zavesti ter kartiranju z visoko gama signalom pri bolnikih z epilepsijo in tumorji.

christoph guger

Dr. Allison se že več kot 20 let ukvarja z raziskavami na področju EEG, pri čemer je večina raziskav vključevala sisteme vmesnika možgani-računalnik (BCI). Leta 2003 je doktoriral iz kognitivnih znanosti na univerzi v San Diegu, kjer se je osredotočil na sisteme BCI, ki temeljijo na vizualni pozornosti (predvsem P300) in zamišljenem gibanju. Od takrat je sodeloval z več vrhunskimi raziskovalci in inštituti, med drugim s profesorjem Wolpawom na Newyorškem državnem ministrstvu za zdravje, profesorjem Polichom na The Scripps Research Institute in prof. Pfurtschellerjem in Neuperjem na Tehnični univerzi v Gradcu. Vrnil se je na svojo matično univerzo in ponovno sodeluje z oddelkom za kognitivne znanosti na UCSD. Je ustanovni član odbora društva BCI Society in urednik revije BCI Journal. Dr. Allison se v zadnjem času ukvarja s širjenjem tehnologije BCI za pomoč novim skupinam. To vključuje osebe, ki si prizadevajo za motorično rehabilitacijo po možganski kapi, in osebe z motnjami zavesti (DOC).

Tomasz M. Rutkowski je magistriral iz elektronike in doktoriral iz telekomunikacij in akustike na Tehnični univerzi v Wroclawu na Poljskem. Delal je kot raziskovalec na japonskem inštitutu RIKEN Brain Science Institute in opravljal različna akademska dela na Japonskem na univerzah Kyoto, Tsukuba, The University of Tokyo in trenutno na RIKEN AIP ter na Poljskem na univerzi Nicolaus Copernicus. Njegovi raziskovalni interesi vključujejo računalniško nevroznanost, vmesnike med možgani in računalnikom ter aplikacije umetne inteligence za biomarkerje demence. Za svoje delo je Tomasz leta 2014 prejel nagrado The BCI Annual Research Award, za nagrado pa je bil nominiran tudi leta 2016. Je tudi član žirije za nagrado Maria Sklodowska-Curie za mlade znanstvenice na Japonskem.

Dr. Milena Korostenskaja, doktorica znanosti, je nevroznanstvenica, specializirana za klinično uporabo vmesnikov možgani-računalnik (BCI). To vključuje funkcionalno kartiranje za operacijo epilepsije in motorično rehabilitacijo po možganski kapi. Sodelovala je pri več kot 50 recenziranih publikacijah in imela več kot 90 predavanj na različnih znanstvenih prizoriščih. Dr. Korostenskaja poučuje tudi predmete, povezane z nevroznanostjo, za podiplomske in dodiplomske študente, vključno s predmetom o prilagodljivih nevrotehnologijah in možgansko-računalniških vmesnikih (BCI). Je ustanoviteljica inštituta “The Institute of Neuroapproaches”, kjer ponuja karierno svetovanje in izobraževanje za pomoč ljudem pri oblikovanju uspešne kariere na področju nevroznanosti in nevrotehnologij. Dr. Korostenskaja je tudi gostiteljica konference “Neurocareers: Doing the Impossible!”, katerega namen je navdihovati in podpirati ljudi pri raziskovanju karier na področju nevroznanosti in nevrotehnologij. Je tudi uradna gostiteljica posebne serije podkastov “BCI Award Neurocareers”, v kateri so predstavljeni nominiranci in zmagovalci mednarodne nagrade BCI.